jayda bosman kinderen scheiden mee ksm

Een kind van gescheiden ouders

Hai! Ik ben Jayda Bosman, een kind van gescheiden ouders. Ik studeer Pedagogiek aan het Fontys. Dit jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om stage te lopen bij De Kinderen Scheiden Mee. Een kans om mijzelf te ontwikkelen als coach van dit programma en de kinderen van gescheiden ouders een steuntje in de rug te bieden, tijdens én na de scheiding. In deze periode ga ik mij verder verdiepen in de methodiek van het erkende Zandkastelenprogramma®.

Waarom ik graag met kinderen werk

Hierbij deel ik graag met je, ‘waarom’ ik met volle passie met kinderen werk. Op mijn vierde levensjaar gingen mijn eigen ouders scheiden. Dat heeft een enorme impact gehad op mijn leven. En nog steeds.

Villa Pinedo

In de brief van Villa Pinedo voor alle gescheiden ouders aan Nederland wordt de ervaring van scheiding voor een kind perfect omschreven: ‘Wij zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag wordt alles wat veilig en vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.’

Kind van gescheiden ouders 

Een kind van gescheiden ouders werd vroeger (17 jaar geleden) snel gezien als een ‘uitzondering’. Het was daarom ook lastig om soortgelijke ervaringen met een leeftijdsgenoot te delen. Denk aan de weekendregeling, het contact verbreken met een ouder, verdelingen in feestdagen en vakanties, uitbreiding van het gezin etc. Het hield mij allemaal bezig. Kinderen waarvan de ouders nog samen waren, reageerden meestal als: ‘Het is toch leuk om feestdagen, zoals je verjaardag twee keer te mogen vieren?!’. Ze hebben ergens wel een punt. Ik als kind zal niet zo snel nee zeggen tegen twee keer zoveel cadeautjes! Maar op die speciale gelegenheden had ik vooral behoefte aan samen zijn, met mijn beide ouders.

Loyaliteitsconflicten

Ieder kind krijgt in de loop van de ontwikkeling te maken met loyaliteitsconflicten. Maar het loyaliteitsconflict bij een kind in een scheiding is complexer. Naar wie loop je als eerste op je diploma-uitreiking? Wie neem je mee naar een opendag van een nieuwe school? Wie bel je als eerste als je goed nieuws hebt? Deze beslissingen maken vond ik pittig.

Op zulke momenten is het fijn om met een ervaringsdeskundige (kind van gescheiden ouders) te sparren, je verhaal te vertellen, herkenning en erkenning te voelen en handvatten te krijgen. Aangezien ik dat vroeger niet tot mijn beschikking had, wil ik dat nu zijn voor andere kinderen van gescheiden ouders.

Het verschil maken

Ik wil hiermee echt het verschil maken, omdat het helpt en ondersteunt in de verwerking van de scheiding. Hiermee zal de nadelige effecten van de scheiding deels beperkt worden. Hoe mooi is het om een schuldgevoel van een negenjarig kind weg te kunnen nemen, door alleen maar te zeggen: Een scheiding kan nooit door kinderen komen. Een scheiding verandert alleen de gevoelens tussen mama en papa. Ouders zullen er altijd voor jou zijn en jullie gaan samen door deze moeilijke tijd heenkomen.’

Coach van het Programma

De reden dat ik de opleiding tot coach van De Kinderen Scheiden Mee heb gevolgd, is écht om die steun in de rug te bieden. Geen één kind verdient het om zich onbegrepen en alleen te voelen in zo’n lastige periode, of andere gevoelens te ervaren wat een negatieve impact kan hebben op de rest van de ontwikkeling.

Dat is waar ik het voor doe

Door kinderen van gescheiden ouders op de juiste momenten een luisterend oor, aandacht, herkenning en erkenning te geven als ervaringsdeskundige, maakt dit het omgaan met de scheiding van hun ouders hopelijk een stuk dragelijker.

Dat is mijn doel. Dat is waar ik het voor doe!